Ambalarea produselor în atmosferă modificată (MAP)

Producătorii de alimente caută în permanenţă diferite metode de a prelungi termenul de valabilitate, fără a modifica insa proprietăţile chimice sau fizice ale produselor alimentare sau a adăuga ingrediente nenaturale.
Se pare ca Ambalarea în atmosferă modificată (MAP) este modul ideal de a realiza acest lucru. Aceasta este o metodă naturală a cărei popularitate creşte rapid la nivel internaţional. În multe cazuri, ea poate fi aplicată complementar altor metode de conservare.

Paine fara gluten x 250g
Avantajele aplicării atmosferei modificate sunt:
– se prelungeşte durata de valabilitate a produsului cu cîteva zile, sau chiar săptămîni;
– se prelungeste termenul de valabilitate fără substanţe chimice sau congelare
– este o barieră pentru microorganisme;
– se păstrează prospeţimea şi valoarea nutritive cat si gustul, textura ;
– aspectul exterior atractiv;
– comoditatea în distribuţie şi manipulare.
– Sporesc vânzările prin satisfacerea cererii crescânde de produse proaspete şi produse
conservate în mod natural
– Eficientiza producţia şi distribuţia prin reducerea cheltuielilor. 

La ambalarea produselor în atmosferă modificată, se tine cont de trei factori importanţi:
– volumul produsului ambalat să fie în intervalul de 1/2 < V< 2/3 din volumul ambalajului. Această condiţie permite ca amestecul de gaz să acopere produsul în întregime;
– temperatura de păstrare a produsului ambalat să fie în intervalul de 0..+4°C. Deşi produsul se află în atmosferă modificată, aceasta nu are un efect bactericid.Este necesar de respectat nivelul scăzut de infestare cu bacterii patogene a materiei prime;

– timpul de la procesare pînă la ambalare să fie în limita de 2-72h (în funcţie de produs).