“Viata fara gluten” a facut o lista cu reguli de urmat:

1. Nu incepe regimul inainte de a avea diagnosticul final!
2. Dupa diagnosticul de BC confirmat, programeaza-ti rudele de gradul 1 pentru testare.

Fara gluten

Fara gluten

3. “Evita lactatele” in primele luni post diagnostic (in prealabil dupa o discutie cu medical currant). Ele incetinesc/impiedica procesul de vindecare.
4. Curata toate urmele de gluten din zona de pregatit/ servit masa (frigider, blat, masa, dulapuri)

Gluten

Gluten

5. Inlocuieste vasele si instrumentele de gatit (in mod special: fundul de bucatarie si ustensilele din lemn/ plastic). Acelasi lucru si pentru strecuratoare, mixer, tel, solnita, recipient zahar, cutie unt, etc.
6. Creaza-ti un raft separate in dulap/ camara/ frigider pentru ingredientele pe care le folosesti in dieta. De preferat raftul cu produse fara gluten sa fie primul de sus pentru a evita contaminarea. Daca e posibil, incearca sa cumperi aceleasi alimente pentru toata familia.
7. Daca iti place painea facuta in casa, cumpara o masina de paine cu program fara gluten.
8. Daca ai déjà un prajitor de paine, uita de el! Cumpara unul nou numai pentru tine.
9. In timpul mesei, daca ceilalti mananca produse cu gluten, acestia trebuie sa se spele pe maini inainte de a atinge produsele fara gluten.
10. Salatele gatite in vase mari gen: salata de vinete, salata oriental, icre, boeuf, etc. nu se mananca direct din vasul in care se prepara / decoreaza (risc de contaminare cu felia de paine cu gluten). Membrii de familie isi vor scoate separat pe o farfurie portia dorita. Acelasi lucru si pentru borcanul de gem /miere /zacusca/ etc.
11. Focuseaza-te in primul rand pe alimente care in mod natural nu contin gluten (carne, oua, legume, fructe)
12. Mergi la cumparaturi si invata sa citesti etichetele. Cauta semnul cu grau taiat sau “fara gluten” de pe rafturile special amenajate in acest sens.

Lapte vegetal bio migdale-

Lapte vegetal bio migdale-fara gluten

13. Atentie la lactate!! In mod natural ele nu contin gluten dar atentie la cele care pot contine gluten. In Romania lactatele in proportie de 99% nu sunt etichetate a fi “fara gluten”.
14. Fa-ti o lista cu alimentele care in mod natural au gluten si exclude-le de pe lista ta de cumparaturi (faina/gris de grau, paine si paste din faina de grau, bors, bere, fainoase dulci/ sarate procesate).
15. Fa-ti o lista cu alimentele care pot avea gluten “ascuns”: mezeluri, sosuri, bauturi racoritoare, dulciuri, inghetata, dressing, iaurt de fructe, coloranti alimentari, condimente, cafea instant, praful de cacao, budinci, ketchup, mustar, maioneza, icre gata facute, etc. Cauta-le numai pe cele cu sigla!
16. Fa-ti o lista cu alimentele care contin “urme de gluten” si exclude-le de pe lista ta de cumparaturi (mentiunea “urme de gluten” o gasiti pe eticheta).
17. Daca ai copil cu BC verifica ce plastilina/creioane cerate/lipici etc foloseste la gradi/scoala. Incearca sa ii dai numai produse fara gluten (copiii isi mai baga manutele in gura si exista riscul de contaminare)
18. Daca ajungi la spital/clinica/medic familie, vorbeste deschis despre BC indifferent pentru ce simptome ajungi acolo. Cateodata exista legaturi intre BC si alte afectiuni.
19. Cauta grupurile de support/ asociatii de unde iti poti lua informatii pentru primele 6 luni de acomodare cu noua viata.
20. Invata sa gatesti!

Alimentatie sanatoasa

Alimentatie sanatoasa

21. Mancatul in oras: Alege cu grija meniul care ar avea cel mai putin de suferit in caz de contaminare. Vorbeste cu ospatarul/ bucatarul inainte de comanda si spune-i cum sa-ti pregateasca/ serveasca mancarea.
22. Daca vrei sa pleci in vacant in strainatate, ia cu tine “Gluten free Restaurant Cards for Celiac” tradus in limba tarii respective (site: www.celiactravel.com/cards/)
23. Partea sociala: Daca vorbim de un copil celiac, ia legatura cu gradinita, scoala, afterschol, internat. Din pacate pt Romania nu exista solutii de alimentatie sigura fara gluten. Adu-i tot de acasa. Fa in asa fel incat sa stii meniul saptamanal si sa-i aduci pe cat posibil mancare ca a colegilor. Cere-i educatoarei/invatatoarei lista zilelor de nastere a colegilor de clasa ca sa fii pregatita cu un dulce pt acele zile. La petrecerile de copii intreaba fara rusine ce meniu au si adu-i acelasi meniu de acasa. Chiar si tort. Daca te pricepi si iti permiti, adu un tort pt toti copii. Invata-ti copilul cum sa accepte/ refuse politicos produsele cu gluten primate de la colegi/ prieteni/ straini. Daca vorbim de un adult, invata sa-ti pui pachet la serviciu. Eviti astfel orice risc de contaminare.

Tiroida si glutenul

Tiroida si glutenul

24. Partea psihologica: Daca observi probleme de acomodare la copilul tau (de orice fel) consulta un psiholog. Il va ajuta sa treaca peste aceasta bariera. In general parintii sunt preocupati de procurarea/prepararea hranei si mai putin de hrana sufleteasca. Nu mai au timp sa vada cum “isi traieste” copilul lor noua viata. Normalitatea este ceva firesc care trebuie insuflata inca de la inceput. Invata-l sa nu ascunda faptul ca nu poate manca gluten, dar nici sa se foloseasca de acest lucru pentru alte interese.
25. Nu testa alimente “sa vezi cum te simti” !
Si ultima….. Mentine relatia cu medicul currant si nu uita de analizele periodice.