cacao1La raftul de produse bio au inceput sa apara in ultimii ani, si la noi, boabele crude de cacao. Fie din cauza pretului oarecum descurajator, fie pentru ca nu cunoastem beneficiile si folosirile acestora, le ocolim tacticos si mergem mai departe, intre timp nutrind o pofta neasteptata pentru o ciocolata neagra, asa ca insfacam una la iesirea din magazin. Insa, cacao procesata isi pierde multe dintre proprietatile originale, ca sa nu mai vorbim de indulcitorii si aditivii de care e bine sa ne ferim. Asa ca haideti sa elucidam un pic misterul acestor boabe cu multa istorie in spate.

Un arbore de cacao poate produce in jur de 40 de fructe pe an.

Semintele arborelui Theobroma cacao, endemic Americii Centrale si de Sud, sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente existente, datorita nivelului ridicat si a varietatii de substante nutritive pe care le contin. Cand descoperitorul boabelor de cacao (cel care le-a dus in Europa), conchistadorul Hernando Cortez, a baut pentru prima data ciocolata lichida, a numit-o “bautura zeilor”. Iar mayasii si incasii le foloseau in acea vremea pe post de moneda de schimb, echivalente in valoare cu aurul.

Boabele sunt amarui, asa cum se gasesc ele in comert cel mai frecvent, si reprezinta semintele pastaii de cacao, fermentate si uscate. Dar le puteti gasi si in alte forme, tot raw: fructul de cacao (pastaia nefermentata, ce contine fructul inca dulce si uscat), pastai cu sau fara coaja, unt si pasta de cacao, bauturi si amestecuri pe baza de pudra sau unt crud, ciocolata din cacao cruda si diverse combinatii de superalimente macinate si amestecate cu pulbere de cacao.

Iata cele mai importante motive pentru care ar trebui sa apuci din raft si punga cu boabe maronii…

Peste 300 de compusi benefici sanatatii

Contin feniletilamina (provoaca o stare de euforie si fericire), teobromina (substanta cu efect de diuretic, vasodilatator, stimulent cardiac, relaxator al musculaturii netede, excitant nervos) si multi antioxidanti, in special flavonoizi. Contin, de asemenea, doze importante de potasiu si cupru, care imbunatatesc sanatatea sistemului cardio-vascular, si fier, care transporta oxigenul prin corp. Si sa nu uitam de calciu si magneziu, atat de importante pentru buna functionare a intregului organism. Mai sunt si o sursa importanta de: proteine, grasimi naturale, carbohidrati, fibre si vitamine (B, C, E).

Sunt un bun anti-depresiv

Boabele de cacao cruda sunt considerate anti-depresivul naturii. Pe langa feniletilamina, contin dopamina si serotonina, care ajuta la imbunatatirea starii mentale. Si nu in ultimul rand, inhibitori de monoamina oxidaza, care mentin serotonina si dopamina in sange mai mult timp, alaturi de amino-acidul numit triptofan, care contribuie la productia de serotonina. Sigur ca toate acestea nu ii ajuta doar pe cei care sufera de depresie sau anxietate, ci si pe cei care trec prin perioade de stres.

Bogate in antioxidanti

Cu un continut mai ridicat de antioxidanti decat ceaiul sau vinul rosu, cacaoa cruda este poate cea mai buna sursa de compusi care ajuta la prevenirea efectelor imbatranirii: 621 de tipuri de antioxidanti, in comparatie cu afinele salbatice, care contin doar 61, de exemplu. Astfel, boabele de cacao pot ajuta in preventia infarctului si a insuficientei cardiace (mai ales datorita unui polifenol numit catehina), in reducerea nivelului de colesterol, dar si in preventia anumitor tipuri de cancer si a diabetului de tip 2.

Contribuie la preventia anumitor boli

Una dintre cele mai importante substante din cacao este epicatehina, care aparent are efecte asemanatoare cu cele ale penicilinei sau ale anesteziei. De aceea unii cercetatori o considera aproape o vitamina. Aceasta pare sa contribuie la reducerea riscului de imbonavire de diabet, boli cardio-vasculare, anumite tipuri de cancer si poate preveni accidentele vasculare. Datorita gustului amar, epicatehina este adesea eliminata prin prelucrare din produsele pe baza de cacao. De aceea, pentru a va putea bucura de beneficiile acestei substante, e important sa consumati cacao in forma bruta, sau produse bazate pe aceasta.

Reduc tensiunea premenstruala

Datorita continutului ridicat de magneziu, boabele de cacao reduc tensiunea premenstruala, si implicit durerile care urmeaza in acea perioada a lunii. Acelasi magneziu, ridica nivelul de alcalinitate in corp, si astfel ajuta la detoxifierea organismului.

Pot ajuta la pierderea in greutate

Exista destule studii care arata ca polifenolii din cacaoa cruda ar putea creste sensibilitatea la insulina. Si cum momentan se studiaza legatura dintre obezitate si sindromul metabolic (rezistenta la insulina), cacaoa ar putea contribui la pierderea in greutate. Si sa nu uitam ca proprietatile anti-depresive ii pot ajuta pe cei aflati la cura sa se tina de planurile alimentare.

Ofera un aport puternic de energie

Pe langa faptul ca reduce anxietatea, cacaoa ofera in acelasi timp un aport puternic de energie. E comparabila cu efectul cafelei, desi nu contine cofeina si nici nu veti pica obositi apoi, pentru ca nu contine la fel de multi stimulenti.

Cum sa consumam cacaoa cruda?

Cacaoa cruda poate fi consumata ca atare, sau integrata in diverse deserturi.

Spunem despre cacaoa ca este un „dulce” natural si sanatos, desi aceasta nu contine zahar si este de fapt destul de amara. In diversele forme din comert, aceasta isi pierde proprietatile, fie datorita prelucrarii, fie din cauza continutului scazut de cacao din multe produse, ori pentru ca este asociata cu aditivi si alte ingrediente nocive.

Din fericire, sunt atatea moduri in care se poate folosi cacaoa cruda. Pe langa numeroasele deserturi ce pot fi preparate (raw vegan sau nu), puteti de exemplu sa macinati boabele de cacao si sa le adaugati in lapte fierbinte, la fel ca si cand ati prepara obisnuita ciocolata calda. Puteti adauga si indulcitori, la alegere, dar nu exagerati. Iar daca vreti o ciocolata delicioasa, amestecati unt de cacao cu pulbere de cacao cruda. Sigur, daca va place gustul amarui al boabelor, le puteti consuma goale, sau chiar amestecate cu diverse fructe si superalimente: goji, seminte de canepa, migdale, chia etc.

Indiferent ce veti alege sa faceti cu ele, boabele de cacao se gasesc in toate formele si asteapta sa le fie recunoscute adevaratele merite.