Pentru ca in ultimii ani produsele organice (bio) au devenit din ce in ce mai populare, dar si pentru ca in legatura cu acest subiect se vehiculeaza tot felul de informatii contradictorii, ne-am hotarat sa sintetizam aspectele esentiale ale acestui subiect, prezentand 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceste alimente:

1. Consumul de produse organice nu reprezinta o moda, un trend sau o strategie de marketing, ci este modul firesc si natural in care oamenii au consumat alimente pe tot parcursul istoriei lor, pana in urma cu 70 de ani. Abia dupa cel de-al doilea Razboi Mondial s-a inceput folosirea masiva a pesticidelor sintetice si a altor chimicale in agricultura.

2. Alimentele bio sunt, conform unor studii, mai sanatoase decat cele provenite din agricultura conventionala. In primul rand, in absenta pesticidelor si a ingrasamintelor sintetice, plantele isi stimuleaza productia de micronutrienti si fitochimicale (vitamine si antioxidanti) care le intaresc rezistenta la insecte si buruieni. Unele studii au asociat pesticidele din produsele alimentare cu o multime de simptome sau afectiuni, de la dureri de cap pana la malformatii congenitale si cancer. Chiar si expunerea la un nivel scazut de pesticide poate fi semnificativ toxica pentru fat si copii (datorita sistemelui imunitar mai putin dezvoltat), dar si pentru femeile insarcinate. In privinta animalelor crescute in ferme conventionale, principala ingrijorare este aceea ca se folosesc cantitati mari de antibiotice, consecinta fiind dezvoltarea rezistentei la acestea si ineficienta lor, la nevoie, in lupta cu bacteriile sau virusurile.

3. Alimentele organice sunt mai gustoase. Practic, toti cei care obisnuiesc sa consume produse bio spun ca gustul acestora este mai bun decat al fructelor sau legumelor care au fost tratate cu chimicale. Dar care este, insa, explicatia? Ei, bine, conform unui studiu publicat in Jurnalul Britanic de Nutritiei in anul 2014, nivelurile mai ridicate de antioxidanti din produsele organice reprezinta motivul pentru calitatile organoleptice (aroma, gustul) sunt superioare fata de cele provenite din agricultura conventionala.

4. Anumite produse sunt recomandate a fi consumate doar in varianta organica, pe cand altele pot fi consumate fara riscuri chiar daca au fost tratate cu pesticide. Astfel, merele, capsunile, strugurii, telina apio, piersicile, spanacul, ardeiul gras, nectarinele, perele, ciresele, cartofii si salata verde contin mari cantitati de pesticide si se recomanda sa nu fie consumate in varianta conventionala. Pe de alta parte, avocado, ananasul, varza, ceapa, mazarea, sparanghelul, papaya, mango, vinetele, kiwi, pepenele galben, conopida si grapefruit contin cantitati foarte mici de pesticide, nefiind nevoie sa fie cumparate in variarta organica.

5. “Natural” nu inseamna “organic”. Vedem, adesea, pe ambalaje, produse care se prezinta ca fiind “naturale”, insa acest lucru nu inseamna, de fapt, de multe ori, nimic semnificativ. Oricine poate scrie acest lucru pe ambalaje si pe etichete, indiferent de continutul real al produsului, neexistand o reglementare clara in ceea ce priveste aceasta terminologie. In schimb, un produs care este prezentat ca organic (bio) prezinta o garantie indiscutabila, datorita modului in care un producator obtine certificarea. Astfel, intregul proces presupune ani de asteptare, controale, standarde indeplinite, analize si asa mai departe.

6. In afara de pesticidele sintetice aflate in produsele provenite din agricultura conventionala, mai exista si alte pericole care sunt eliminate odata cu consumul de alimente organice. Este vorba de metale grele (cadmiu, plumb, mercur), acestea intrand in componenta alimentului prin poluarea industriala a solului si a panzei freatice si prin intermediul utilajelor folosite in prelucrarea si ambalarea produselor respective. Expunerea la cadmiu a fost asociata cu un risc crescut de cancer pulmonar, testicular si de prostata. In ciuda impactui negativ asupra sanatatii bine cunoscut si documentat – in special asupra sanatatii copiilor –, reziduurile de plumb se gasesc in multe alimente. Chiar si nivelele scazute de plumb pot fi daunatoare si au fost asociate cu afectarea dezvoltarii neurocomportamentale, a cresterii si a auzului.

De asemenea, solventii utilizati pentru producerea aditivilor alimentari se gasesc intr-o mare varietate de alimente procesate. Expunerea excesiva la solventi, cum ar fi benzenul si toluenul, a fost legata de cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer. Expunerea excesiva la benzen a fost, de asemenea, asociata cu riscului crescut de poliartrita reumatoida.

7. Agricultura organica este mult mai prietenoasa cu planeta. Produsele organice sunt cultivate prin folosirea unor practici agricole care pot contribui la protejarea mediul inconjurator. Tehnicile de agricultura organica incearca sa dezvolte un mediu agricol cat mai autonom. Alaturi de compostarea materialelor vegetale, animalele din ferma pot furniza o mare parte din ingrasamintele necesare. Rotatia culturilor imbunatatesc nutritia solului, iar interplantarea culturilor poate contribui la reducerea nevoii de pesticide. Potrivit multor experti in domeniul conservarii resurselor si al incalzirii globale, schimbarile in practicile agricole din intreaga lume ar putea foarte probabil sa constituie o componenta centrala in stabilizarea climatului pe intreaga planeta. Practicile de agricultura bio ar putea reduce considerabil emisiile de carbon asociate productiei si transportului de ingrasaminte sintetice.

8. In afara de alimente, exista si alte produse pe care ar fi bine sa le folosim in varianta lor organica, fiind vorba in special de cosmetice, produse de uz caznic sau tampoane (absorbante) intime. Pielea si, in general, tesuturile corpului sunt, la fel ca si sistemul digestiv, o poarta de intrare spre organism, fiind important sa dam importanta cuvenita fiecareia dintre caile prin care diferite substante ne pot afecta sanatatea.

Pentru ca noi consideram ca prin consumul de alimente organice aducem mari beneficii sanatatii, oferim in magazinul nostru online o gama substantiala de alimente bio, de cea mai buna calitate.

Psssst… daca vrei sa te tinem la curent cu noile noastre articole sau retete nu uita sa te abonezi la newsletter-ul AlimenteSpeciale.ro, sau sa ne urmaresti pe pagina de Facebook pentru o sursa zilnica de inspiratie.

Multa sanatate si inspiratie in alegeri!

Echipa AlimenteSpeciale.ro